vliegende bijen op een stuk hout

Bijen bestrijden

Informatie en doe-het-zelf tips om bijen te verjagen

Bijen en hommels weren

In tegenstelling tot wespen behoren bijen tot insecten die niet bestreden mogen worden. Bijen en hommels bestuiven gewassen en zijn om die reden heel belangrijk voor ons ecosysteem. Op dit moment zijn bijen met uitsterven bedreigd en moet hun populatie daardoor eigenlijk juist groeien. Protect Pest Control is zich hiervan bewust . Wij verwijzen u daarom door naar een imker. De imker probeert op een diervriendelijke manier te zorgen dat het nest kan verplaatsten. Dit geldt ook voor hommels. Wij helpen met het weren van de bijen en hommels.

honingbij met schaduw op een witte achtergrond

Honingbij

De hoofdkleur van de honingbij is bruin met een donker achterlijf en bruine haarbanden. Honingbijen verzamelen nectar, stuifmeel en maken propolis (een soort bouwstof). Het gehele volk van de honingbij, met uitzondering van de mannetjes, overwinteren in de korf of de kast.

De enige die eitjes legt is de koningin, omdat alleen zij eierstokken en een zakje voor zaad heeft. Een jonge koningin vliegt uit voor een ‘bruidsvlucht’ om te paren en zich te laten bevruchten. Deze bruidsvluchten vinden ongeveer 7 – 10 keer plaats gedurende het leven van de koningin. Na de laatste bruidsvlucht is zij voor de rest van haar leven bevrucht. De koningin kan zelf bepalen of een eitje een mannetje of een vrouwtje wordt. Door bevruchting wordt het een mannetje, ook wel dar genoemd. Doet ze dit niet ontstaat er een vrouwtje, ook wel werkster genoemd.

bijenkorf met bijen en honing in de gaatjes

Bijen werk

Bijen werken ontzettend hard voor de korf, maar tegen de herfst stopt de bevruchting van de koningin en gaan mannetjes dood door de werksters of de kast uitgejaagd en sterven zij vervolgens een hongerdood. De werksters die tussen augustus en november geboren worden helpen het vrouwelijk volk de winter door en sterven het voorjaar daarop. De koningin kan tot 5 jaar oud worden en legt per dag 2000 tot 3000 eitjes, zij krijgen suikerwater als voeding.

Wanneer er na drie dagen larven ontstaan verandert de voeding naar eiwitrijk voedsel. Zes dagen later ontwikkelt de larve zich tot een pop en wordt de cel waar de pop in zit met was afgedicht. Het duurt ongeveer 12 dagen voordat de pop ontwikkelt tot een volwassen bij en daarna knaagt de bij zich een weg uit de cel. De lange haartjes van de jonge volwassen bijen gebruiken ze om de kraamcellen schoon te poetsen als ware poetsbijen!

Poetsbijen worden na 11 dagen gepromoveerd tot bouwbijen en gaan dan was een raten maken om vervolgens na drie weken een echte haalbij te worden. Een haalbij vliegt het nest uit om nectar, stuifmeel, hard en water te halen.

Zoals aangegeven zijn honingbijen zeer nuttig bij het bestuiven van planten en cultuurgewassen en mogen zij daarom niet bestreden worden. Bijen doen een soort dansje om erachter te komen waar ze bloemen kunnen vinden en volgen het geurspoor van hun nestgenoten om het nest terug te vinden. Dit geurspoor wordt verspreid door het wapperen van de vleugels. Bloemen hebben een meeldraad waar stuifmeel op zit en als de bij op de bloem landt verzamelen zij dit meel bij hun pootjes. Stuifmeel wordt gebruikt om was te maken en als voeder sap voor larven.

Nectar wordt gebruikt om de bijen en larven van honing te voorzien en kan gevonden worden in het hart van een bloem. Bijen zijn de enige insecten die met hun lange tong de nectar uit bloemen kunnen zuigen om hier vervolgens honing van te maken. Echte honing is dan ook een ambacht van deze bijzondere diersoort.

bijennest op de bamboo schutting met groene planten

Het nest

Het nest heeft bewaaksters die de kwaliteit van de nectar controleren en het nest te beschermen. Bijen steken zelden en alleen uit nood, omdat hun angel altijd in de huid van de mens achterblijft en zij daarna ook zullen sterven. Ook hebben alleen vrouwtjes een angel. Een wesp daarentegen kan de angel terugtrekken.

Een andere bijzondere manier van bescherming is wanneer de hoornaar het nest aanvalt. De bewakers gaan dan in een groepje op de hoornaar zitten en beginnen wild met hun vleugels te wapperen, waardoor de temperatuur van hun lijfjes opwarmt en de hoornaar overlijdt aan de geproduceerde warmte.

geel met zwarte bij met schaduw op een witte achtergrond

Hommels

Alle hommelsoorten zijn gedrongen en stevig en geelbruin op de kop en de rug. Hommels zijn 11 tot 13 mm groot en hebben een pelsachtige beharing, waardoor het dier zich goed in gematigde klimaten kan handhaven, zoals bijvoorbeeld in hooggebergte. Hommels zijn statenvormende insecten en deze staten duren één jaar. In de holte in de grond wordt een cel met voedsel voor één larve gemaakt. Wanneer het eitje is gelegd en de cel is gesloten wordt de volgende cel aangemaakt. De steenhommel kan in de zomer uitgroeien tot een volk van 300 exemplaren. Hommels steken bijna nooit, hoewel het natuurlijk niet heel prettig kan zijn als er zich een hommelnest vlak bij een zandbak bevindt.

Bijen en hommels zijn met uitsterven bedreigt, terwijl ze erg belangrijk zijn voor het eten van de mens en het behoud van ons natuurlijk ecosysteem. Ze zorgen ervoor dat jonge bomen groeien en we daardoor fruit en groenten hebben. Protect Pest Control adviseert in geval van een hommelnest contact opneemt met een imker, die vervolgens op een diervriendelijke manier de bijen zal verwijderen (verplaatsen).

Indien er een onmiddellijk gevaar dreigt voor ouderen of kinderen kunt u ook contact opnemen met Protect Pest Control voor verder advies. Daarnaast kunt u meer informatie vinden op www.bijenhouders.nl.

Heb je vragen? Wij bellen u terug!