Houtworm bestrijden

Snel en doeltreffende houtwormbestrijding

De houtaantaster houd wel van een beetje hout.

Er zijn verschillende soorten houtaantasters, zo hebben we de nathoutboorders en de drooghoutboorders. De kevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling dit wil zeggen ei-larve-pop-adult, als larf voedend deze zich door het hout vreten om vervolgens als volwassen kever een weg naar buiten boren. Wanneer ze zich door het hout boren zullen ze behoorlijk wat schade aan richten en kunnen zelfs door de jaren heen een geheel product van binnen weg vreten. Als ze zich eenmaal naar buiten vreten zult u een klein rond gaatje aantreffen (dit noemen we de uitvlieg opening) en onder het gaatje een spoor (traan) van hout. De volwassen kever zal weer op zoek gaan om nieuwe eitjes af te zetten.

Het probleem van houtaantasters

Alle soorten houtworm leggen hun eitjes af in naden en kieren van het hout. Het eitje zal zich ontwikkelen tot een larf, deze larf zal zich door het hout heen boren en elke kever heeft zo zijn eigen aantal boor jaren. Dit kan verschillen van 1 tot 12 jaar. Elk kever heeft ook zijn eigen voorkeur voor nat hout of droog hout en houtsoort. Zo kunnen sommige kevers dus schade in huis, bedrijven, boerderij of kerken maken en andere kevers schade aan nat aangetast hout maken. Het komt ook regelmatig voor dat mensen haardhout wat al een geruime tijd heeft buiten gelegen mee naar binnen nemen en de volwassen houtkever uitvliegt en u deze dan in huis aantreft. Echter kunnen deze geen schade maken aan droog hout en hout dat geen bast heeft. De larf zal ontpoppen waarna hij een gaatje naar buiten knaagt, deze uitvlieg openingen zoals we die noemen hebben bij elke kever een ander diameter opening. 

De volwassen kever zal weer nieuwe eitjes af zetten en zo wordt in de loop der jaren het hout steeds meer aangetast en zal de kwaliteit van het hout snel achteruitgaat.

Protect Pest Control kan dit op een professionele en effectieve manier oplossen.

Houtaantaster soorten

De gewone Houtwormkever (anobuim punctatum Degeer)

De gewone Houtwormkever ook wel de meubelkever genoemd. Is een drooghoutboorder en heeft de voorkeur voor naaldhout, loofhout, spinthout. Een volwassen houtwormkever is breed langwerpig, donkerbruin van kleur, is 2 tot 5 mm groot en heeft lange antennes. Zij zetten 20 tot 40 eitjes af in naden en kieren van het hout, de larven die uit de eitjes komen boren zich 1 tot 3 jaar door het hout tot volwassenheid. De uitvlieg periode is tussen Mei en Augustus.

De grote Houtwormkever (Xestobium rufovillosum degeer)

De grote Houtwormkever die ook wel de Bonte knaagkever of doodsklopper wordt genoemd. Is een drooghoutboorder en heeft voorkeur voor loofhout, Eiken, spint en kernhout. Een volwassenhoutkever is donkerbruin met lichtbruin geelachtig spikkelig bont, is 4 tot 9 mm en heeft korte behaarde antennes. Zij zetten 40 tot 60 eitjes af in naden en kieren van het hout, de larven die uit het eitje komen boren zich 3 tot 4 jaar door het hout tot volwassenheid.  De uitvlieg periode is tussen Maart en juni.

Kenmerkend voor bosmuizen is overigens dat zij voerdoosjes vaak vol slepen met steentjes.

De Huisboktor (Hylotrupes bajulus L.)

De Huisboktor is een drooghoutboorder en heeft de voorkeur voor naaldhout, vuren en grenen en vooral spinthout. Een volwassen houtkever is bruinzwart met grijze vlekken, is 1 tot 3 mm en heeft lange antennes. Het vrouwtje heeft een legboor achter op haar lichaam voor het leggen van de eitjes. Zij zetten ongeveer 200 eitje af in naden en kieren van hout, de larven die uit het eitje komen boren zich 3 tot 12 jaar door het hout tot volwassenheid. De uitvlieg periode is tussen Juni en September.

De Essenbast kever (Hylesins fraxini P.)

De Essenbastkever wordt ook wel de bonte of de kleine bonte essenbastkever genoemd. Is een nathoutboorder en heeft de voorkeur voor de bast van de stam en takken van de essenboom en bij uitzondering ook loofhout van Sering, noot, acacia en eik. Een volwassen kever is roestig rood en donker gevlekt, is 2 tot 3 mm en heeft korte antennes met bolletjes aan het einde. Zowel de volwassen kever als de larf boren kleine gangetjes dicht tegen elkaar tussen de boombast en het spinthout.

De uitvlieg periode is tussen Maart en Mei.

De Veranderlijke Boktor (Phymatodes testaceus L.)

De Veranderlijke Boktor is een nathoutboorder en heeft de voorkeur voor nat aangetast hout, vooral haardhout wordt aangetast. Een volwassen kever is 8 tot 14 mm groot en heeft lange antennes, ze komen in verschillende kleuren voor vandaar de naam veranderlijke boktor. De larf die uit het eitje komt boort 1 tot 2 jaar gangen. De uitvlieg periode is tussen Juni en Augustus.

Aanwezigheid van de houtworm herkennen.

Zo kunt u in bepaalde tijden van het jaar de kevers aantreffen in uw woning of bedrijf. Maar een heel herkenbaar teken van de aanwezigheid van de houtworm is de uitvlieg openingen in het hout met daaronder een traan van hout (dit is een lijn van heel fijn zaagsel). Ook op de grond kunt u het fijne zaagsel aantreffen. 

Zelf doen of uitbesteden.

Houtworm en Boktor bestrijden is niet iets wat u gemakkelijk zelf kunt uitvoeren, er vergt nogal wat kennis en ervaring om Houtwormen of Boktorren op een goede en veilige manier te bestrijden. Wilt u snel en op een professionele manier u Houtworm en Boktor probleem bestreden hebben dan kan Protect Pest Control u daarbij helpen.

Protect Pest Control inschakelen

Heeft u hulp nodig voor het bestrijden van een Houtworm of Boktorplaag dan helpen we u graag, ook voor een inspectie of advies.

Protect Pest Control geeft 10 jaar garantie op de bestrijding van Houtworm en Boktor.

Heb je vragen? Wij bellen u terug!