Muizen bestrijden

Muizen zijn enorm vindingrijk, kieskeurig en laten zich niet makkelijk vangen. Etensresten in bijvoorbeeld een hoogpolig tapijt kunnen ervoor zorgen dat  een aangeboden lokaas genegeerd wordt. Ze kunnen verantwoordelijk zijn voor verschillende vormen van schade, waaronder het verspreiden van ziektekiemen, bevuiling van voedselvoorraden, knaagschade en verstoring van rust in uw huis of bedrijfspand. Wij helpen met het bestrijden van uw muizen.

Om u zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie hebben wij een artikel gemaakt met alle belangrijke informatie die u nodig heeft.

Laten wij beginnen!

Muizen bestrijden

Het muizenprobleem

Muizenoverlast is niet niks en kan daarnaast ook nog eens schadelijk zijn voor uw gezondheid. Muizen kunnen ziektes overdragen, die vervolgens door uw huis of bedrijfspand verspreid worden via bijvoorbeeld muizenpoep. Ook kunnen deze beestjes nogal eens schade toebrengen, omdat ze zich door vanalles heen knagen. Dit doen ze niet eens om vervelend te zijn, maar als mechanisme om hun tanden te slijpen. Deze knaagschade kan zich ook aan de bast van de voet van jonge bomen of aan grasmat of bouwland bevinden.
Net zoals konijnen planten muizen zich vaak snel voort, waardoor een beginnende muizenplaag binnen een mum van tijd erg groot kan worden. In het ergste geval kunnen muizen hun knaaggedrag botvieren op elektriciteitsdraden en dit kan brand veroorzaken.

 

Protect Pest Control adviseert u vooral vanwege deze redenen om het bestrijden van muizen heel serieus te nemen en op zorgvuldige wijze de plaag te laten bestrijden.

 

Salmonella, Leptospirose en het Hantavirus. Een greep uit ziektes die een muis bij zich kan dragen en die door speeksel, urine of uitwerpselen overgedragen kunnen worden op mensen. Deze ziekteverwekkers kunnen bij contact via huid of besmette etenswaren voedselvergiftiging, de ziekte van Weil of talloze virussen veroorzaken.

 

Muizen veroorzaken ook vaak schade vanwege hun extreme knaaggedrag. Ze eten zo rond de 5 gram in kleine hapjes per keer en hebben een talent om voedselvoorraden te vinden. Door al deze kleine beetjes is de kans vaak groot dat meerdere soorten voedsel aangetast wordt en ziekteverwekkers overgedragen kunnen worden. Eenmaal aangetast is het voedsel niet meer eetbaar, want risico op besmetting en overdracht van bacteriën is dan te groot. Protect Pest Control adviseert u dan ook om dit voedsel voor alle zekerheid weg te gooien.

 

Los van deze problemen is er ook vaak immateriële schade aan mensen die in aanraking komen met muizen. Veel mensen hebben namelijk een bepaalde angst voor deze dieren of worden hier onrustig van. Ook kunt u er goed van schrikken als er ineens een muis langs u heen schiet, juist op een onverwachts moment. Tenslotte vinden mensen het weleens lastig om toe te geven aan het muizenprobleem, omdat ze bang zijn dat dit te maken heeft met slechte hygiëne. Dit hoeft absoluut niet zo te zijn, want muizen houden gewoon van droge, warme plekken waar ze voedsel kunnen vinden.

Soorten muizen: de huismuis, bosmuis en veldmuis

Huismuis

Er zijn verschillende soorten muizen waar u overlast van kunt ondervinden. De veelvoorkomende huismuis (oftewel de Mus musculus L.) kunt u herkennen aan de vrij kleine poten en kop, met behoorlijk grote oren. Het lijfje is ongeveer 7 – 10 cm lang zonder de staart, die ongeveer hetzelfde telt of soms langer is. Ze wegen tussen de 15 – 30 gram en zijn op hun rug lichtbruin tot donkergrijs. Hun buik heeft vaak een lichtere kleur. Een huismuis leeft gemiddeld een jaar en is vooral ‘s nachts actief.

 

Een wijfje werpt in haar leven gemiddeld 6 tot 10 keer en krijgt per keer 5 of 6 jongen. Een muizen jong is na 2 maanden al volledig geslachtsrijp en aangezien de draagtijd van een muis maar 3 weken is kan de populatie erg snel toenemen.

Bosmuis

De bosmuis (oftewel de Apodemus sylvaticus L.) is in tegenstelling tot de huismuis vrij flink. Hij heeft een spitse snuit, grote uitstaande oren, een lange staart en grote zwarte ogen. Het lijfje is ongeveer 7,4 – 10,7 cm lang zonder de staart, die ongeveer 7,3 – 11,5 cm telt. De bosmuis heeft een licht-geelbruin tot donkerbruine rug, met een lichte buik. De rug en buikzijde worden kenmerkend gemarkeerd door een oranje-bruine scheidingslijn. De staart huid van de bosmuis is op sommige plaatsen flinterdun. Pak je een bosmuis bij de staart, dan is de kans groot dat de huid er vanaf wordt gestroopt.

 

Een wijfje werpt jaarlijks gemiddeld 2 tot 4 keer en krijgt per keer tot 7 jongen. Bosmuizen zijn echte gravers en klimmers en door hun lange achterpoten kunnen ze 60 – 65 cm hoog en 40 -80 cm ver springen. Ze hebben een voorkeur voor bosranden met dichte ondergroei, open bosplekken met struikgewas of tuinen met bomen en struikgewas.

 

Kenmerkend voor bosmuizen is overigens dat zij voerdoosjes vaak vol slepen met steentjes.

Veldmuis

De veldmuis (oftewel de Microtus arvalis Pallas.) heeft een staartje dat veel korter is dan het lichaam. Deze neemt slechts ⅓ van het lichaam in beslag. Hij heeft een plompe bouw, met een plompe snuit, in de vacht verborgen ogen en oren en maakt een kortharige, gladde indruk. Het lijfje is ongeveer 9,5 – 12 cm lang zonder de staart. De veldmuis kunt u herkennen aan een bruin tot grijsbruine rug met kleurvariaties tot het zwart toe. De buik is vaak lichter tot lichtbruin.

 

Veldmuizen zijn uitstekende gravers en leven bij voorkeur op droge, zonnige en beschutte plaatsen. Meestal plekken met ruige en dichte plantengroei. Alleen de bovenrand van de veldmuis is goed zichtbaar, want verder is het een gedrongen muis dat meer lijkt op een bolletje vacht.

 

Een wijfje werpt jaarlijks gemiddeld 5 tot 6 keer en krijgt per keer tot 6 jongen. De jongen zijn al na 25 dagen geslachtsrijp en zij leven iets langer dan de huismuis en bosmuis, namelijk gemiddeld een jaar tot 16 maanden.
Kenmerkend voor veldmuizen is dat zij vrijwel nooit klimmen en springen.

Aanwezigheid van muizen herkennen

Overdag zullen deze nachtdieren zich niet snel laten zien, maar aan de hand van geluidjes in de avond of tijdens de nacht kunt u ze vaak horen. Daarnaast zullen ze bewijs achterlaten van aangevreten verpakkingen en soms zelfs bedrading. Protect Pest Control adviseert u om bij de volgende signalen in ieder geval zo snel mogelijk contact op te nemen.

 

Zeker wanneer u muizenkeutels in de ruimtes aantreft, omdat dit vrij concreet bewijs is dat er meerdere muizen in de omgeving zijn. Een muis zal zo’n 50 tot 80 keutels per dag achterlaten en deze kunt u op alle plaatsen aantreffen waar de muizen eten en lopen. Ze zien eruit als grote hagelslag en in het geval dat de keutels nog zacht zijn bestaat het grote vermoeden dat de muizenplaag actief is. Protect Pest Control adviseert u in ieder geval om de muizenkeutels zo snel mogelijk opruimt, maar dat u deze niet aanraakt en oppast met contact bij het schoonmaken. Ook is het verstandig om dat gebied de tijd erna te controleren, omdat dit blijkbaar een deel uitmaakt van de leefomgeving van de muizen. Men vindt vaak veel keutels op plekken met voedselvoorraden, bij keukenkastjes of langs de muur.

 

Ook bij knaagschade, die u kunt herkennen aan de vorm van groeven die ongeveer een millimeter uit elkaar staan. Binnenshuis kunt u vaak knaagschade aantreffen aan meubels, plinten of plastic bakken waar eten in wordt bewaard. Mocht u knaagschade aantreffen op bedrading neem dan onmiddellijk contact op met Protect Pest Control, omdat dit in sommige gevallen brand kan veroorzaken.

 

Omdat muizen nieuwsgierige, onderzoekende beestjes zijn, lopen ze vaak in het donker de hele ruimtes door. Het zicht van een muis is niet zo goed als hun reukvermogen en gehoor, dus licht hebben ze niet nodig.

 

U heeft het vast weleens gehoord: als u één muis ziet, zijn het er zeker meer. Dit is geen fabeltje. Muizen leven in groepjes en bouwen hun nesten graag in de buurt van voedsel en water. Ze gebruiken hiervoor takjes, papier, afgeknaagd karton of isolatiemateriaal. Ook worden hun eigen haren gebruikt. Het kan makkelijk voorkomen dat groepen muizen per jaar rond de 2.000 nakomelingen kunnen produceren en de plaag op dat moment niet meer zo makkelijk tegengegaan kan worden. Protect Pest Control neemt een muizenplaag daarom ook zeer serieus en acht bestrijding in leefruimtes noodzakelijk.

Muizen bestrijden

Hoe komen de muizen in de ruimtes?

Huismuizen komen vooral voor in gebouwen en leven vaak boven plafonds. Krassende geluiden in de avonduren worden vaak veroorzaakt door muizen die op zoek zijn naar eten. Ze kunnen zich heel klein maken en passen door kleine gaatjes, soms zo klein als een potlood. Spouwmuren zorgen vaak voor leuke klimmuren voor de muis en zo komen ze van de ene verdieping op de andere. Ook dit zijn geluiden waar u op kunt letten.

Zelf doen of uitbesteden?

Protect Pest Control kan de muizenplaag op een zeer betrouwbare manier bestrijden en u helpen met wering en preventie voor de toekomst. Een muizenplaag onbehandeld laten is ten zeerste af te raden, omdat de muizenplaag tot in de duizenden kan lopen en de risico’s op het overdragen van ziektes dan niet meer voorkomen kunnen worden.

 

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om een muizenplaag te bestrijden. Zelf proberen om de plaag tegen te gaan is vaak onvoldoende, omdat u dan enkel de muizen zult bestrijden die zich laten vangen. De nesten die zich dan verbergen in de spouwmuren of verdiepingen dan blijven vaak onbehandeld.
Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie.

Muizen bestrijden

Verschillende soorten muizen bestrijden met verschillende technieken

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om muizen te bestrijden. We hebben verschillende manieren om muizen te bestrijden, afhankelijk van de omvang van de plaag en de te bestrijden omgeving. De bestrijdingsmiddelen die wij gebruiken hebben een nawerking, zodat alle beestjes die naderhand nog met de middelen in aanraking komen ook worden bestreden. Uiteraard hanteren wij de meest veilige methodes om te bestrijden, voor zowel u en uw gezin, als uw huisdier.

Protect Pest Control inschakelen

Protect Pest Control biedt u een passende maatwerk oplossing na een afspraak op locatie, wanneer het u uitkomt. Wij hebben jarenlange ervaring als bestrijdingsbedrijf en zijn gecertificeerd. Daarnaast hanteren wij een milieubewuste manier van bestrijding. Protect Pest Control bespreekt met u het aantal behandelingen dat nodig is om het door u gewenste resultaat te bereiken en geeft u tevens advies voor preventie na de bestrijding.

 

Contact (met Protect Pest Control)

Inspectie en advies op locatie door Protect Pest Control

Bestrijding door Protect Pest Control