Mollen bestrijden

Snel en doeltreffende mollenbestrijding

Mollen een ondergrondse lastpak

Mollen (Talpa europaea L.) zijn ondergronds levende zoogdiertjes die niet graag boven naar de oppervlakte komen, tenzij dat nodig is. De beestjes zijn tussen de 10 en 15 cm lang, zijn zwart, lichtbruin, goudkleurig tot zelfs wit dit laatste komt niet vaak voor. De haren van de pels vertoont geen groeirichting, waardoor ze zich gemakkelijk voorwaarts en achterwaarts kunnen bewegen door het gangenstelsel dat ze bouwen. Ze hebben zeer kenmerkelijke naar buitenstaande brede poten met brede nagels waardoor ze uitstekende gravers zijn.

Het probleem van mollen

Het grootste probleem dat men ervaart bij een mollenplaag is de schade aan gazons en tuinen, door de tunnels die zij graven. Uw zorgvuldig aangelegde bloembedden kunnen behoorlijk vernield worden door molshopen en ze werken de grond omhoog door hun oppervlakkige tunnels. Bovendien kunnen wortels omhoogkomen en jonge planten beschadigd worden als gevolg van het gegraaf. Eigenlijk wonen mollen het liefst in het bos, maar omdat hun leefgebied steeds verkleind wordt door het bouwen van woningen en gebouwen komen ze steeds vaker voor in ons leefgebied. Problemen door het graven van mollen kunnen ineens optreden en vaak blijft men dan achter met grote schade aan hun terrein. Helaas kan men niet voorkomen dat mollen zich in uw tuin vestigen, dus preventiemaatregelen zijn eigenlijk helaas niet altijd mogelijk.

Wie is de mol?

Mollen hebben een korte zwarte vacht, maar ze kunnen ook wit, lichtbruin en goudkleurig zijn. De haartjes zijn erg glad, zodat de mol zich in alle richtingen door de tunnels kan verplaatsen. Vanwege hun slechte zicht heeft een mol tastharen op de punt van het staartje en aan de buitenkant van de graafpoten. Hun poten zijn erg breed, met lange brede nagels en handpalmen die naar buiten zijn gericht. Ze zijn ongeveer 10–15 cm groot en hun staartlengte is zo’n 2,5 – 4 cm. Mollen wegen tussen 30–60 gram. Mollen graven niet omdat ze op zoek zijn naar voedsel, maar ze treffen wel altijd voedsel aan in de bestaande gangen. Een mol kan wel 12 tot 15 meter oppervlakkige gangen per uur graven en dus ook snel veel schade aanrichten.

Voedsel

Ze eten voornamelijk wormen maar ook engerlingen, maden en andere insecten en larven, ze zijn hier dan ook niet kieskeurig in. Bij voorkeur leeft de mol in losse humusrijke grond, hier is veel voedsel te vinden welke in zijn gangenstelsel terecht komen.

Mollen planten zich voort tussen maart en juni en de vrouwtjes krijgen na een draagtijd van 3 weken, per worp 3 – 5 jongen. Een mol bekleedt soms delen van de tunnels met gras en bladeren zodat er nesten gemaakt kunnen worden. Na ongeveer 7 weken gaan de jongen zelfstandig op zoek naar voedsel en na 9 weken moeten ze afscheid nemen van hun moeder, die het gangenstelsel dan weer voor zichzelf wil. Niet alle jonge mollen overleven het, ongeveer 60% overlijdt in het eerste jaar dit komt mede doordat jonge mollen zich bovengronds verplaatsen met alle gevaren van dien.  Een mol die het wel overleeft kan maximaal 3 jaar oud worden.

Aanwezigheid van mollen herkennen

Mocht u mollen richels of molshopen in uw tuin of op uw terrein aantreffen heeft u vrijwel zeker een mollenprobleem. Deze dieren komen liever niet boven de grond, dus u zult ze niet makkelijk kunnen vangen. Mollen graven ondiepe tunnels, net onder het oppervlakte, waardoor verhoogde richels zullen ontstaan. Deze zijn vrij makkelijk te herkennen. Daarnaast graven mollen diepe tunnels die ongeveer 10 – 40 cm in de grond liggen en niet zichtbaar zijn, maar waar u wel molshopen kunt aantreffen.

Waar kunt u mollen aantreffen?

Mollen kunt u vaak vinden in tuinen, sportvelden, weilanden, akkerbouw, onder bestrating en moestuinen. Bij de spotvelden kunnen mollen een gevaar opleveren door het graven van de gangen kunnen er verzakkingen ontstaan waardoor blessures bij de sporters kunnen ontstaan. Hier is de bestrijding van mollen dus zeer noodzakelijk

Zelf doen of uitbesteden?

Het is verstandig om voor een effectieve bestrijding van mollen contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijding Protect Pest Control.

Protect Pest Control is vakbekwaam en beheerst alle technieken optimaal, waardoor ze bij bestrijding rekening houden met de leefwijze van de mol. Wij zorgen altijd voor een snelle, professionele oplossing van uw Mollenprobleem.

Mollen bestrijden met verschillende technieken

Bij het bestrijden van mollen kunnen wij gebruik maken van het uitzetten van vallen. De ritten worden opgespoord en daarna worden hier klemmen in geplaatst.

Protect Pest Control inschakelen

Protect Pest Control kan de mollenplaag op een zeer effectieve manier bestrijden en u helpen met wering en preventie voor de toekomst als dat mogelijk is.. Een mollenplaag onbehandeld laten is ten zeerste af te raden, omdat de mollenplaag uit de hand kan lopen en u dan grote schade aan uw terrein niet meer kunt voorkomen.

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om een mollenplaag te bestrijden.

Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie.

Heb je vragen? Wij bellen u terug!