badkamer met witte meubelen en een blauwe muur

Zilvervisjes bestrijden

Snel en doeltreffende zilvervisjesbestrijding

Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes (Lepisma saccharina) worden in het Vlaams ook wel suikergasten genoemd. Ze zijn sterk verwant aan de papiervisjes die van droge leefomgevingen houden en de ovenvisjes die juist de hitte opzoeken in keukens en bakkerijen. De naam ‘zilvervisje’ verwijst naar de zilverachtige glans van de schubben op het lichaam en de manier waarop dit beestje kan wegglippen als je ze onverhoopt thuis tegenkomt. Wij kunnen u helpen bij het bestrijden van de zilvervisjes.

vocht op een raam met druppels die naar beneden lopen

Het probleem van zilvervisjes

Zilvervisjes hebben de neiging om door keukenkastjes te lopen en hierdoor het voedsel te besmetten met allerlei bacteriën en schimmels die ze met zich meedragen. Ze voeden zich met allerlei voedingstoffen zoals koolhydraten, zetmeel houdende producten maar ook met stijfsel dat gebruikt wordt voor behanglijm, schimmels, dode insecten of voedselresten.

Ook kunnen ze schade veroorzaken aan schilderingen, foto’s, boeken en behang. De reden hiervan is dat papier cellulose bevat en zij dit als één van de enige insecten makkelijk kunnen verteren.

Zilvervisjes zoeken graag vochtige ruimtes zoals een badkamer of toilet dit komt door de hoge luchtvochtigheid die in deze ruimtes aanwezig zijn. Ze verschuilen zich graag achter en tussen plinten, naden en kieren waardoor het vaak een probleem is om ze allemaal weg te vangen. Vaak is een chemische bestrijding nodig in samenwerking met de luchtvochtigheid naar beneden te brengen om het probleem te verhelpen.

witte plint bij een witte muur en een grijze vloer

De favoriete plekken van zilvervisjes

De ideale omgeving voor zilvervisjes is een donkere, koele en vochtige ruimte. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ruimtes als de badkamer, keukenkastjes en de schuur zeer gewilde plekken zijn. Zilvervisjes zijn zeer lichtschuw, waardoor ze zichzelf vaak schuilhouden in kleine openingen en kiertjes. Het ongedierte is dan ook voornamelijk in de nacht actief. Er bestaat onder veel mensen het idee dat zilvervisjes alleen voorkomen in verouderde woningen. De reden hierachter is dat deze huizen minder goed zijn geïsoleerd, waardoor de luchtvochtigheid vaak hoog is. Echter is de luchtvochtigheid in nieuwbouwwoningen eveneens hoog in de meeste gevallen. Ook hier komen zilvervisjes dan ook regelmatig voor.

zilvervisje met schaduw op een witte achtergrond

Het zilvervisje: allesbehalve een vis

Zilvervisjes worden ongeveer een centimeter lang en heeft vrijwel geen haren. Papiervisjes zien er bijna hetzelfde uit, maar zijn wel bedekt met haren, waardoor je ze vanwege dit kenmerk uit elkaar zou kunnen houden. Zilvervisjes bewegen zich moeilijk over gladde oppervlakken, zoals bijvoorbeeld een badkuip of gootsteen, waardoor u ze hier ook vaak kunt aantreffen nadat ze uitgegleden zijn.

Eitjes van de zilvervisjes worden in holten gelegd en in tegenstelling tot de papiervisjes leven zilvervisjes ‘slechts 2 tot 3 jaar’. Papiervisjes daarentegen kunnen wel 8 jaar oud worden. Zilvervisjes kunnen een aantal maanden zonder voedsel, waardoor men soms denkt dat ze verdwenen zijn, maar eigenlijk houden ze zich schuil tussen naden en kieren of plinten in huis.

Aanwezigheid van zilvervisjes herkennen

Zilvervisjes kunt u aantreffen op plaatsen met een hoge luchtvochtigheid, maar omdat het slimme beestjes zijn die niet tegen licht kunnen zullen zij zich overdag voornamelijk verstoppen. In nieuwbouwwoningen, waar betonnen muren en hout nog een beetje vochtig zijn, komt vaker overlast van zilvervisjes voor.

Zijn zilvervisjes schadelijk?

Evenals zilvervisjes gedijen ook schimmels erg goed in donkere, vochtige, koele ruimtes. Dit is dan ook een van de grootste voedselbronnen van een zilvervisje. Net zoals wanneer onze vingers onder de chips zit na het eten van een zakje chips, bevinden er zich ook veel schimmelresten aan de pootjes van zilvervisjes. Deze schimmels worden hierdoor gemakkelijk door de woning verplaatst. Bovendien bestaan de uitwerpselen van zilvervisjes ook grotendeels uit schimmels. Kortom, zilvervisjes zorgen ervoor dat schimmels zich verspreiden in huis. Deze schimmels kunnen schadelijk zijn voor het menselijk lichaam. Daarnaast kunnen deze schimmels ook materiële schade aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan papierwerk, zoals behang en boeken. Met name wanneer u zilvervisjes in uw keukenkastjes ziet, adviseren we om ongediertebestrijding in te schakelen. De schimmels en bacterie die zij meedragen, wilt u namelijk niet op uw voedsel hebben.

Wat te doen tegen zilvervisjes?

Onze specialisten adviseren dan ook om uw woning zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor zilvervisjes. Dit doet u door onder andere:

  • Laat regelmatig uw woning doorluchten door de ramen te openen
  • Houd de temperatuur onder de 22 °C
  • Vermijd kieren en spleten in uw woning
  • Pak eventuele slechte ventilatie aan
  • Gebruik milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel

Hoe komen zilvervisjes in de ruimtes?

Zilvervisjes gaan altijd op zoek naar vochtige plekken om zich te verstoppen en zijn vervolgens vooral in de avond en nacht actief. Ze liften soms mee met voedsel, verhuisdozen, papier, tijdschriften of boeken en komen zo uw huis binnen. Ook na hun dood kunnen ze voor stoffige overlast zorgen als ze niet voor die tijd door hun soortgenoten worden opgegeten.

Zelf doen of uitbesteden?

Protect Pest Control kan de zilvervisjes plaag op een zeer betrouwbare manier bestrijden en u helpen met wering en preventie voor de toekomst. Een grote zilvervisjes plaag onbehandeld laten op een plek waar u veel papier heeft, is ten zeerste af te raden. Deze beestjes leggen soms wel 20 eitjes per dag en aangezien ze 3 jaar oud kunnen worden kan de plaag zich heel snel en langdurig vermenigvuldigen, voordat u alle beestjes zelf bestreden heeft.

De huisspin is een natuurlijke vijand van de zilvervisjes en weet ze dan ook ongemerkt e besluipen en op te peuzelen. Dit kan een oplossing zijn voor zilvervisjes in uw woning waar u niet zoveel last van heeft. Voor alle andere situaties adviseren wij u om contact op te nemen met Protect Pest Control, zodat wij u een effectieve oplossing kunnen aandragen.

Heb je vragen? Wij bellen je terug!